Het Lekkerste Beddengoed
Leer de taal: Beddengoedtermen die iedere huiseigenaar moet kennen

Leer de taal: Beddengoedtermen die iedere huiseigenaar moet kennen

Geplaatst door 05-01-2022 17:49 door Ferry Muts

Bij het streven naar een huis-zoet-huis inrichting zijn er tal van beddegoedelementen om rekening mee te houden. Kussens, spreien, dekbedden - om er maar een paar te noemen. Maar voordat je de sprong waagt om een sprei te kopen, is het belangrijk om de terminologie achter veel van deze populaire beddengoedartikelen te begrijpen. Laten we beginnen met een paar van de meest voorkomende termen die je waarschijnlijk zult tegenkomen:

Comforter - een grote gewatteerde of met dons gevulde bedbekleding.

Duvet Cover - een decoratieve hoes (meestal katoen, linnen, of geweven) die een traditionele donzen comforter omhult.

Quilt - een comfortabele bedbekleding gemaakt van aan elkaar gestikte lagen stof die meestal aan elkaar zijn genaaid en vervolgens doorgestikt door fijnere stoffen, watten en achterkant aan elkaar te naaien.

Bedsprei - een decoratieve lichtgewicht hoes ontworpen om zowel op de matras als op de boxspring te passen.

Duvet - een grote zachte zak gevuld met dons, veren, wol of synthetisch materiaal ontworpen om warmte en comfort te bieden.

Lakensets - een verzameling lakens, meestal bestaande uit een hoeslaken, een hoeslaken en twee kussenslopen.

Quilt Cover - een buitenhoes (meestal van katoen of zijde) die een dekbed omhult en een decoratief tintje geeft.

Shams - hoezen die qua grootte en vorm lijken op een standaard kussensloop, maar die een gesloten achterkant hebben en gebruikt worden om een standaard kussen aan te kleden.

Duvet Sets - een set die bestaat uit een dekbedovertrek, kussenslopen en een bedrok.

Mattress Pad - een dunne katoenen vulling die over de matras past om een beschermende barrière te vormen tegen vlekken, zweet en dagelijkse slijtage.

Elk van deze beddengoedartikelen speelt een essentiële rol bij het transformeren van een slaapkamer of het opfrissen van een bestaande look. Kennis van de bovenstaande termen kan echter ook helpen het winkelen te stroomlijnen door een beter begrip te geven van wat nodig is en wat beschikbaar is. Of je nu op zoek bent naar een nieuw dekbedovertrek voor de lente of tips nodig hebt voor het combineren van de maten van kussenslopen, de kracht van een goed begrip van de beddingterminologie kan je een heel eind op weg helpen bij het creëren van een stijlvolle en comfortabele slaapkamer.